Portfolio blogger

Friss topikok

Portfolio hírbox

2013.04.09. 21:04 Szobonya Péter

Jeremie 3 gyorselemzés

nfu.jpgA végnapjait élő (vagy mégis megmarad? tudja valaki?) NFÜ ma rajtaütésszerűen közzétette az Új Széchenyi Kockázati Tőkeprogramok Növekedési Alprogramjának (leánykori nevén Jeremie 3 – bármily furcsa név is ez egy leánynak) kiírását. A program a GOP-2013-4.3/B kódjelet viseli, ami azért fontos (nem, igazából nem fontos), mert csak annyi különbözteti meg a Jeremie 2 nevet viselő nővérkéjétől, hogy amannál a kódjel közepén 2013 helyett 2012 szerepel; egyébként még a neve is pont ugyanaz: Új Széchenyi Kockázati Tőkeprogramok Növekedési Alprogram, csak hogy könnyebben el lehessen igazodni ezekben az izékben.

És nemcsak a nevében, hanem a feltételeiben is meglehetősen hasonlít a legkisebb Jeremie-leányka a nővéréhez.

A mostani kiírás alapján 4 új növekedési tőkealap fog létrejönni, egyenként kb. 4,3 milliárd Ft tőkével, amiből alaponként 3 Mrd Ft az állami-uniós rész, és a maradék kb. 1,3 Mrd Ft a magánpiaci rész (nevezhetjük saját erőnek). Ezzel tehát összesen kb. 17,1 milliárd Ft új tőke jelenik meg a piacon.

uszt.jpgA tőkealapok csak 5 évnél nem régebbi, és 5 Mrd Ft-ot meg nem haladó árbevételű cégekbe fektethetnek; a befektetés csak tőkeemeléssel, vagy új társaság létrejötte esetén a kezdőtőke befizetésével valósulhat meg, részesedésvásárlás tehát ezúttal nem lehetséges. Az egy projektbe tehető befektetés maximális összege 2,5 millió EUR, azaz kb. 750 millió Ft, ami előrevetíti, hogy itt inkább a középvállalatok rúghatnak labdába.

A korábbi kiírásokhoz hasonlóan a mostaniban is szerepel a hozamplafon intézménye, azaz az uniós tőkerészre csak a mindenkori EU-alapkamatlábnak megfelelő hozamelvárás vonatkozik, az alap afeletti hozama a magánbefektetői tőkerészt illeti. Veszteségmérséklés is van, azaz az alap veszteséges tevékenysége esetén max. 10%-ig a veszteséget egyedül az uniós tőkerész viseli, és csak az azt meghaladó veszteségen osztoznak tőkearányosan a befektetők.

És ami a legfontosabb! Továbbra is ki van zárva a befektetési célpontok közül a szénágazat! De vigyázat! „E tekintetben „szén” az Egyesült Nemzetek Európai Gazdasági Bizottsága által a szén tekintetében megállapított nemzetközi kodifikációs rendszer értelmében kiváló minőségű, közepes minőségű és gyenge minőségű A. és B. csoportba sorolt szén”. Úgy ám! Zokoghat a szénlobbi.

A befektetési döntéseket 2015. december 31-ig kell meghozni, tehát mostantól számítva van még két és fél év. Nem sok! A kiíró nagyon helyesen igyekszik a rendelkezésre álló idővel jó gazda módjára takarékoskodni, ezért a fölösleges csúszások elkerülése érdekében a pályázatokat jövő hét péntekig lehet csak benyújtani, ami a közzététel napjától mindössze tíz nap. Dicséretes ez a takarékosság!

2 komment

Címkék: pályázat nfü 2013 portfolioblogger jeremie jeremie program jeremie alap jeremie 3 jeremie iii


A bejegyzés trackback címe:

https://kockazatitoke.blog.hu/api/trackback/id/tr685214143

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pikkkli · http://ch.linkedin.com/in/poki1 2013.04.09. 21:37:33

Mind1, több pénz a Kockázati piacon, több fókusz, több lehetőség a vállalkozóknak. Szuper!

Szobonya Péter 2013.04.11. 20:56:13

@pikkkli: Pontosan. Ha az egyébként is élénk verseny még tovább élénkül, az feltétlenül jó hír. Hosszú távon a piac fejlődése szempontjából az is fontos lenne azért, hogy az alapok pénzügyileg is szépen teljesítsenek, mert az egy nagyon erős bizonyíték lenne arra, hogy megéri Magyarországon kockázati tőkét befektetni, és további szereplőket is belépésre bátoríthat. Szóval én azt remélem, hogy az élénk verseny mellett sem fognak marhaságokba befektetni (mert abból is van elég).
süti beállítások módosítása