Portfolio blogger

Friss topikok

Portfolio hírbox

2011.01.11. 16:42 Szobonya Péter

Kockázati tőke vagy karvalytőke?

Mi a különbség a kockázati tőke és a karvalytőke között? Tudja valaki?

  

Én azt hiszem, tudom.

Szerintem a kockázati tőke egy gazdasági, azon belül pénzügyi, azon belül vállalatfinanszírozási szakkifejezés; olyan finanszírozási módot jelöl, amivel induló vagy korai életszakaszban járó vállalkozásokat lehet megfinanszírozni, és amelynek révén a finanszírozó a vállalkozásban tulajdonossá válik (többféle definíció létezik rá, például ez). A kockázati tőke nem jóságos és nem gonosz, ehhez a kifejezéshez nem kapcsolódik erkölcsi értékítélet. A karvalytőke kifejezésnek viszont az értékítélet a lényege; olyan befektetőt jelöl, aki az alantas profithajhász céljai érdekében kizsigereli azt a vállalkozást, amelyet sikerül valamilyen úton-módon megkaparintania, aztán félredobja mint elkényeztetett kisgyerek a megunt játékot, hogy újabb áldozat után nézzen.

Lehet-e a kockázati tőke egyben karvalytőke is? Elméletileg igen, gyakorlatilag nem jellemző. Nem azért mert a kockázati tőke jóságos vagy önzetlen lenne, dehogyis; sőt, épp azért mert önző. A saját érdekét nézi, az érdeke pedig az, hogy a pénze szaporodjon; hogy ha egy ma céget megvesz egy forintért, azt holnap el tudja adni kettőért, vagy tízért, vagy százért. A saját önzőségénél fogva abban érdekelt, hogy a megvásárolt cégeknek jól menjen, növekedjenek, hízzanak jó kövérre, hogy aztán minél magasabbra verhesse fel az árát.

A közelmúltban volt egy rövid eszmecserém egy innovációs szakemberrel, aki a legnagyobb vehemenciával állította, hogy kockázati tőke márpedig nem létezik, sem Magyarországon, sem a nagyvilágban, csak karvalytőke (az ő kifejezésével: spekuláns tőke).

Ez az ára annak, ha egy országban az általános gazdasági pénzügyi képzés a béka segge alatt van (sőt: egyáltalán nem is létezik); hogy egyébként komoly szakemberek, művelt emberek is előítéletek, babonák és butaságok alapján próbálnak tájékozódni a pénzügyekben.

8 komment

Címkék: innováció önzés kockázati tőke tőkebevonás portfolioblogger karvalytőke


A bejegyzés trackback címe:

https://kockazatitoke.blog.hu/api/trackback/id/tr932576944

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pénzpedagógus · http://www.eznemjatek.com 2011.01.11. 18:39:53

Na ja, erről én is tudnék mesélni... (Pénzügyi neveléssel foglalkozom, első kézből vannak infóim róla, hogy nem a béka, hanem a bányászbéka segge alatt van a pénzügyi intelligencia, műveltség, és ezért a pénzügyi kultúra is - harminc méter mínuszban.)

Az minden esetre tényleg meglep, hogy egy innovációval foglalkozó jó munkás ember, még akkor is, ha eredetileg műszaki végzettségű, nincs - az ő szintjén legalábbis - ilyen alapvető dolgokkal tisztában... MBA-je is volt? Csak intelligenciája nem. Hát, azt nem is adnak a diplomához...

pikkkli · http://ch.linkedin.com/in/poki1 2011.01.11. 18:54:46

Az asszont terhes es a felkeszules alatt elolvasott legalabb 5 kismama konyvet. Ha mindenki csak ket konyvet olvasna el alap penzkezelesrol es karriertervezesrol, akkor bitang fenyes vilag fele menne az orszag.
Ezt mind azert irom, mert szerintem motivacios problema van es nem nemtudas. Ha a kismamak veszik a faradsagot (es kispapak is) komoly penzeket aldoznak erre, akkor alap penzugyi inteligenciara miert nem?
Na nekem ezt mondja meg valaki!

iamsam 2011.01.11. 23:38:30

Reménykedjünk, hogy akik a mostani Nemzeti Alaptanterv szerint tanulnak hasznosabb útravalót kapnak az iskolarendszertől, mint akik 10 éve vagy régebben "végeztek". (Mert ugye a tanulásnak élethosszigvalónak kellene lennie.) Belenéztem a hatályos NAT-ba, hogy milyen keretek között oktatnak pénügyi és egyéb, az életben való eligazodáshoz fontos ismereteket.

www.nefmi.gov.hu/kozoktatas/tantervek/oktatasi-miniszter-10

Ezen tantárgy neve: Társadalomismeret. Nagyon sokmindent lefed: kommunikáció, motiváció, társas kapcsolatok, munka, gazdaság, vállalkozás, jog, állam, hit, világszemlélet..

A 7. osztályban kezdődik ennek bevezetése, ha jól látom 8. osztályban kimarad, majd a gimnázium minden évfolyamán ott van, szakközépiskolában az utolsó év, és szakiskolában egyáltalán nincs.

Háááát, nem akarok rosszmájú lenni, de engem ez nem nagyon nyugtatott meg...

iamsam 2011.01.13. 00:19:57

Lehet azt mondani, hogy a kockázati tőke külföldi tőke?
És ha külföldi tőkéről beszélünk, akkor nincs bennünk egy ősi félelem, hogy idegen kézre kerül, ami a miénk?
Szerintem ez is közrejátszik! De mit lehet ezzel tenni?

szabomorvai 2011.01.13. 10:40:57

@iamsam: Nyilván ez is benne van, de sztem nagyobb a félelem az idegentől, a nem ismerttől. Nyilván, amit az ember nem ismer, nem tudja, hogy működik, attól inkább tartózkodik, nehogy valami csapdába belefusson. Éppúgy, ahogy a mai 50-esek ódzkodnak a hitelfelvételtől, vagy ahogy a minap a egyik nagyon jó ismerősöm (még nincs 40 éves, egyetemet végzett!!!) nem akarta nekem megadni a számlaszámát, inkább azt kérte, küldjem el borítékban a pénzt. Nyilván összekeverte a bankkártya számmal, amivel vissza lehet élni adott esetben.
Szerintem a megoldás az oktatásban lenne, de addig, amíg a vezetőink sem tudják mire vélni a pénzpiacot (pl. nem vesszük figyelembe a nagy minősítő cégek véleményét, nem számolunk azzal, hogy az államkassza és a devizahiteleseink látják kárát a leminősítéseknek, és azt gondoljuk, hogy ha megmondjuk nekik, hogy nem értenek Magyarországhoz, azzal el van intézve az ügy), addig nem gondolom, hogy beindulna a pénzügyképzési dömping Magyarországon.

iamsam 2011.01.14. 00:19:47

@ghyca: Igen, természetes, hogy amit nem ismerünk, attól félünk. De erre vagy úgy reagálunk, hogy meg akarjuk ismerni, vagy úgy, hogy parázunk továbbra is, és igyekszünk azt elkerülni. Nekem erről a macskafóbiám jut eszembe, amit 30 év után sikerült leküzdenem. Nem volt más választás, macskákkal kellett együtt élnem, és miután szép lassan megismertem őket, rájöttem, h nem is olyan félelmetesek, sőt nagyon szeretnivalóak. :) Blőd a példa, de ez csak így működik, tapasztalás útján.

Igen, az oktatás... Én olyan oktatást kívánnék, ami megtanítaná az embereket a pügyi alapfoglmak mellett, tervezni, célokat felépíteni, azokért tenni akarni. Vagy megtanítana arra, hogy hogyan add el magad és a terméked, szolgáltatásod. Vagy arra, hogy merj beszélni, sőt merj idegen nyelvet beszélni, még akkor is, ha magyaros a kiejtésed! (Ebből egyébként szerintem megint csak mi csinálunk problémát, mert a franciának franciás, a németeknek németes, de ez tökéletesen senkit nem zavar. Ha az egyént magát zavarja, akkor ő megtanulja szépen.)

pikkkli · http://ch.linkedin.com/in/poki1 2011.01.14. 10:41:37

Nekem ez a kulfoldi toke felelem eszembe sem jutott. Koszi iamsam!

Dehat ez nem is kulfoldi toke, pl a jeremie penzek EU penzek, amibe mi is fizetunk be, amit meg a kockazatitokesek tesznek melle az olyan szempontbol nem erdekes, hogy magyar cegbe szervezodve teszik ezt.

Az egy masik dolog, hogy utana meg eldhajak ezt kulfoldi cegnek. Nade foldon kivul mit nem lehet venni?

Sarakawa 2014.09.02. 14:23:34

Általában a gazdasági- pénzügyi ismeretek hiányát okolják okolják az ország legfőbb bajaiért. Van is benne valami, de:
- Német ismerősöm nem is érti a mi "bajainkat". Ő tizenegynéhány éve vett fel hitelt a házára, azóta a bankot (is) köti a szerződés. Senkinek nem jut eszébe, hogy ezt bármely fél egyoldalúan megváltoztathatja. Ez a bank "kockázati tőkéje".
- Amerikai ismerősömet kérdezve -néhány éve- pár egyszerű példát mondott:
Veszel egy kocsit hitelre. Nem tudod fizetni, a bank elveszi a kocsidat, ezzel "lenullázódtatok". Ezzel a bank veszít, de ez az ő kockkázata. Épp ezért jobban is vizsgálja a hitelképességedet.
Másik -mondhatnám ellenpélda- vettél egy házat hitelbe 300 ezer dollárért. Köben felmentek az ingatlanárak, a házad már a dupláját érte. Megjelent a bank ügynöke, hogy újabb 300 ezerre vagy hitelképes. S ez megy mindaddíg, amíg be nem üt a "krah", s akkor "megy minden a levesbe".
- Magyar ismerősöm néhány éve vett hitelbe egy kocsit ("őt nem érheti baj, neki írásos szerződése van a bankkal..."). Az árát máfélszer kifizette, majd a kocsit visszaadva, most már "csak" a kocsi eredeti árával tartozik. Hasonlóan jártak jónéhányan házukkal, lakásukkal.
- Szóval a magyarok pénzügyi ismereteivel van a baj...!?
süti beállítások módosítása